Za studena lisovaný BIO švestkový olej má neutrální vůni, která je znakem šetrného zpracování a minimálního technologického zásahu. Vyniká vysokým obsahem kyseliny olejové a linolové a nabízí snadný způsob, jak tyto mastné kyseliny zařadit do běžného jídelníčku. Je určen výhradně pro studenou kuchyni – ideální do salátů nebo těstovin. Celý popis
Švestky, na první pohled nenápadné ovoce, kterému není přisuzován nijak zvláštní význam. Jejich úloha však zdaleka nespočívá ve švestkovém koláči. Z historického hlediska hrály důležitou roli v rozvoji raných společností a jen díky slovanským kmenům si na nich můžeme pochutnat i my Evropané. [1,2]
Zprvu byly švestky pěstovány zejména pro tolik šťavnatou dužinu a zbylé pecky dál využívány nebyly. Avšak příchod pokrokových technologií dal vzniku výjimečnému oleji lisovanému právě ze zbylých švestkových jader. Pro své výjimečné vlastnosti se švestkový olej stal oblíbeným nejen v potravinářství, ale také v kosmetice. [1,3]
Hlavní obsaženou mastnou kyselinou je kyselina olejová, která tvoří až 70 % z celkového zastoupení mastných kyselin. Zajímavé nutriční vlastnosti švestkovému oleji však udává zejména esenciální omega-6 mastná kyselina linolová zastoupená v množství přesahující 20 %.
BIO švestkový olej má světlý zlatavý odstín a velmi jemnou až neutrální vůni, která je pro tento druh oleje typická. Intenzivní mandlové či marcipánové aroma není jeho přirozenou vlastností. Naopak – právě nenápadná vůně svědčí o minimálním technologickém zásahu a zachování přirozeného složení oleje. Výraznější aroma se obvykle objevuje až při zahřívání, rafinaci nebo částečné oxidaci, kdy se aromatické látky uvolňují a zvýrazňují. Díky šetrnému lisování si olej uchovává svou čistotu, jemnost a stabilitu.
Lisování za studena – olej se získává ze švestkových jader za teploty nepřekračující 40 °C. Olej je určen výhradně pro studenou kuchyni.
BIO švestkový olej je přirozeně neutrální – bez výrazné chuti i vůně. Vyniká především svým složením a vysokým obsahem kvalitních mastných kyselin, které z něj činí výživný olej pro studenou kuchyni. Využijete ho v salátech, těstovinách, studených zálivkách i hotových pokrmech jako zdroj mastných kyselin.
[zeme_puvodu]
[1] SAVIC, Ivan M. a Ivana M. SAVIC GAJIC. Optimization study on extraction of antioxidants from plum seeds (Prunus domestica L.). Optimization and Engineering. 2021, (22), 141–158. [2] MAHMOOD, Azhar, Rehana AHMED a Shaheen KOSAR. Phytochemical screening and biological activities of the oil components of Prunus domestica Linn. Journal of Saudi Chemical Society. 2009, (13), 273–277. [3] SAVIC, Ivan, Ivana SAVIC GAJIC a Dragoljub GAJIC. Physico-Chemical Properties and Oxidative Stability of Fixed Oil from Plum Seeds (Prunus domestica Linn.). Biomolecules. 2020, (10), 3–11.