BIO SUŠENÁ TŘTINOVÁ ŠŤÁVA, nerafinovaná (PANELA, RAPADURA) - 25 kg

BIO SUŠENÁ TŘTINOVÁ ŠŤÁVA, nerafinovaná (PANELA, RAPADURA) - 25 kg

BIO sušená třtinová šťáva, známá také jako Rapadura, nebo Panela, se vyrábí z cukrové třtiny a je vynikajícím přírodním sladidlem. Lze jí přidávat do různých jogurtů, smoothie a kaší. Je také vhodná na vaření a pečení. Celý popis

Výrobce: Bewit

BIO SUŠENÁ TŘTINOVÁ ŠŤÁVA, nerafinovaná (PANELA, RAPADURA) - 25 kg

Kód zboží: 4000000099000001
3 930 Kč
3 417,39 Kč bez DPH
3 930 Kč
3 417,39 Kč bez DPH
Dostupnost na centrálním skladě
  • Skladem (5+ ks)
V případě objednávky většího množství, než je skladem, se dostupnost může změnit. O změně dostupnosti zboží Vás budeme informovat. Děkujeme za pochopení.

Historie

Šťáva z cukrové třtiny je známá již tisíce let. Z dochovaných písemností je zřejmé, že byla, pro své sladící účinky, získávána již v období 8000 let před našim letopočtem. Tehdy byla cukrová třtina planou, volně rostoucí rostlinou. Pro svou oblíbenost byla však postupem času domestikována a pěstována. Na počátku prvního století našeho letopočtu došlo k zjištění, že sušením vylisované šťávy lze získat prášek, který se lépe uchovává a má delší trvanlivost. Tento objev byl příčinou rozšíření podvědomí sušené třtinové šťávy do středověkého islámského světa. A následně do dalších částí světa.

 

Původ a pěstování

Cukrová třtina je tropická rostlina původem z Indie, kde je pěstována doposud. V Indii je velmi oblíbeným, hojně používaným sladidlem. Jedná se o víceletou rostlinu s mohutnými stébly. Roste přirozeně bez zbytečného přihnojování či zavlažování.

 

Postup výroby

I když je tradiční výroba tohoto sladidla stará již tisíce let, stále jedná o způsob výroby, který je až na některé inovace využíván dodnes. Sušená třtinová šťáva je vyráběna z čerstvě sklizené cukrové třtiny. Samotný proces výroby zahrnuje drcení stébel cukrové třtiny, lisování, filtraci, zahušťování a sušení. Výsledkem procesu je přirozený produkt, vyrobený bez procesu rafinace.

 

Složení a vlastnosti

Jedná se o tradiční koncentrovaný produkt sušené šťávy z cukrové třtiny. Na základě šetrného zpracování a vynechaného procesu rafinace je v sušené třtinové šťávě zachován přirozený obsah minerálních látek, vitamínů a dalších fytonutrientů.

 

Návod k použití

Sušená třtinová šťáva vyznačující se typicky zlatavou barvou, je oblíbená pro svou jemnou sladkou chuť s lehce karamelovým nádechem. Může sloužit jako náhrada rafinovaného cukru a jiných sladidel. Lze jí přidávat do různých jogurtů, smoothie a kaší. Je také vhodná na vaření a pečení.

 

Doporučené skladování

Skladujte v suchu a chraňte před teplem.

 

Na závěr

Jaggery - sušenou třtinovou šťávu můžeme také nalézt pod názvem Panela nebo Rapadura.

Můžete si vybrat ze těchto variant balení:

  • v sáčku, obsah 250 g nebo 1 kg
  • v papírové krabici, obsah 25 kg

 

Původ: Indie

 

Zdroje

[1] EGGLESTON, Gillian, 2019. History of Sugar and Sweeteners. Chemistry's Role in Food Production and Sustainabillity. 1314(5), 63-74.

[2] Positive Aspects of Cane Sugar and Sugar Cane Derived Products in Food and Nutrition, 2018. Journal of Agricultural and Food Chemistry. 66(16), 4007-4012.
 [3] KUMAR, Rakesh a Mahesh KUMAR, 2018. Upgradation of jaggery production and preservation technologies. Renewable and Sustainable Energy Reviews. 96(7), 167-180.

[4] KUMAR DWIVEDI, Amit, 2013. Case of Indian Jaggery Industry: Bhagirathi Gur Manufacturers. Journal of Rural and Industrial Development. 1(1), 61-64.

[5] G. SHAH, Narendra, Pankaj VERMA a Sanjay M. MAHAJANI, 2019. Effects of acid treatment in jaggery making. Food Chemistry. (299), 125094. ISSN 0308-8146.

Hmotnost
25 Kg
Příchuť
Třtina
Forma
Tekutina/gel